Scriptie Tips !
Eerst het eindresultaat bewonderen?
Wanneer het einde van je studie in zicht komt, is het belangrijk om te voorbereiden op de eindfase je afstudeerscriptie. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Wanneer je voorbereiding goed is scheelt dit aan het eind veel in ‘’de laatste puntjes op de i zetten’’ hiermee bedoelen we voornamelijk dat het verstandig is om dus bij de opmaak van je document al in je hoofd het eindresultaat voor je te zien.
‘’Als je weet wat je wilt, weet je vooral wat je niet wilt en weet je dus wel waar je naar toe wilt werken’’
Wanneer je bijv. besluit om niet te gaan werken aan een A4-formaat scriptie is het verstandig om te zorgen dat je ten eerste weet welk formaat je dan wel in gedachten hebt. Je kan dan bijv. dit gelijk toepassen in je opmaak!
Doordat er veel vragen zijn over tips rondom je scriptie hebben we de meest bruikbare scriptie tips voor je beschreven in dit artikel.
De voorbereiding
In de eerste fase van je scriptie gaat het natuurlijk allemaal om de voorbereiding. Iedere onderwijsinstelling stelt natuurlijk zijn eigen eisen en wensen maar de beste scriptie tips staan niet in documenten van scholen, maar komen voort uit de ervaringen van de studenten. Houdt natuurlijk vanzelfsprekend wel rekening met de eisen! In onderstaande scriptie tips vindt je alle ter voorbereiding van je scriptie.
- Bekijk de richtlijnen voor het opstellen van een scriptie van jouw onderwijsinstelling. Kijk tussentijds ook of je je nog steeds aan deze richtlijnen houdt!
- Wellicht heeft je onderwijsinstelling ook zijn eigen scriptie tips , deze kun je natuurlijk allereerst goed doornemen. Daarna kun je alle onderstaande scriptie tips daaraan toevoegen.
- Schrijf een duidelijk plan van aanpak. Beschrijf hierin van A tot Z.
- Vaak staat er een geschatte tijd vanuit de onderwijsinstelling voor het maken van een scriptie. Houdt ook altijd rekening met je persoonlijke richtlijnen. Je kunt zelf het beste inschatten hoeveel tijd je aan je scriptie denkt te besteden.
- Bekijk scripties van anderen, op deze manier leer je jezelf aan op wat voor een manier je moet gaan denken tijdens het maken van je scriptie. Ook is het verstandig om je goed in te lezen zodat je veel informatie over het onderwerp tot je kunt nemen.
- Wanneer je er al snel achter komt dat er over jouw onderwerp weinig informatie te vinden is kun je dit natuurlijk zien als juist een interessant onderwerp. Maar het kan natuurlijk ook tegen je werken. Wanneer er snel en makkelijk informatie te verzamelen is kun je sneller door je scriptie werken. Het nadeel hiervan is dat je kunt gaan twijfelen of alle informatie die je kunt vinden ook daadwerkelijk klopt.
- Denk over verschillende ideeën en onderwerpen na. Maak pas een keuze als je zeker weet dat het onderwerp bij jou past en dat je er met passie en enthousiasme een scriptie van kunt maken.
- Wanneer je meer tijd steekt in de voorbereiding van je scriptie en je plan van aanpak kan dit je later tijd schelen. Denk dus goed na over je voorbereidingen en de stappen die je daarin wilt gaan zetten.
- Vanzelfsprekend moet je je scriptie gaan uitwerken op een voor jouw inspirerende plek. Je moet je goed kunnen concentreren!
Het onderwerp
Nadat je veel mogelijkheden hebt bekeken voor het maken van je scriptie is het slim om je diverse gekozen onderwerpen naast elkaar te leggen en te vergelijken. Waarschijnlijk ga je achteraf dit ervaren als het meest lastigste van het maken van je hele scriptie. Gelukkig kunnen we je helpen met een aantal onderstaande scriptie tips voor jouw onderwerp.
- Zorg dat je feeling krijgt of hebt met het onderwerp, als het onderwerp je ligt is het veel interessanter om er informatie over te verzamelen. Wanneer je geen feeling hebt met het onderwerp, begin er dan niet aan je gaat het dan namelijk niet volhouden tot het einde.
- Wanneer je er achter komt dat het onderwerp je helemaal ligt maar dat je hierdoor wel je plannen moet wijzigen, doe dit dan gewoon. Een onderwerp wat je ligt is uiteindelijk veel leuker om over te schrijven.
- Wanneer je afstudeerscriptie gebonden is aan een stage houdt er dan rekening mee dat jouw onderwerp wel in een bedrijf moet passen.
- Wanneer je tijdens het werken aan je scriptie op ideeën komt die op dat moment niet relevant zijn, schrijf ze op! Waarschijnlijk kun je op een later tijdstip tijdens het werken aan je scriptie die ideeën weer gebruiken.
- Alle informatie die je in de beginfase over het onderwerp verzameld hoef je niet gelijk te bestuderen. Je kunt het toch niet allemaal onthouden, en de hoeveelheid informatie wordt dan te veel. Wanneer je informatie over dat deel nodig hebt kun je het er makkelijk bij pakken.
De vraagstelling
Nadat je het onderwerp helemaal goed tot je hebt genomen en de nodige informatie hebt verzameld dien je de vraagstelling te maken. Zorg ervoor dat je de juiste vraagstelling formuleert. Ten eerste doe je dit a.d.h.v. de door de onderwijsinstelling gestelde lijnen aan te houden.
‘’zorg er voor dat je vraagstelling is doorgedacht en afgebakend’’
De gestelde vraagstelling zal tijdens het gehele proces de leidraad van je scriptie worden. Wanneer je het gevoel hebt af te wijken, lees dan nogmaals je vraagstelling door. hieronder vindt je alle scriptie tips met betrekking tot het formuleren van de vraagstelling.
- Wees niet zweverig in het opstellen van je vraagstelling. Het is makkelijker voor jezelf en de persoon die je gaat beoordelen als je een heldere en duidelijke probleem of vraagstelling hebt.
- Wanneer je het lastig vindt om te beginnen kun je bijv. al globaal een inhoudsopgave maken met de onderwerpen die je wilt en welke je moet behandelen. Je kun dit later aanpassen indien nodig maar je hebt in ieder geval een start.
- Het gebeurd vaak dat mensen een super interessant onderwerp voor een scriptie hebben gekozen maar dat het heel moeilijk is om er een helder omschrijfbare vraagstelling aan te koppelen.
- Stuur je vraagstelling altijd op feiten en nooit op meningen.
- Het gebeurd altijd dat bepaalde onderwerpen van een scriptie wat meer tijd vergen dan van te voren gedacht. In je werkplanning laat je daarom altijd wat ruimte over om deze extra tijd op te vangen.
Het onderzoek
Wanneer je al je voorbereidingen hebt getroffen en de vraagstelling goed en helder is geformuleerd kun je eindelijk beginnen met de kern van je scriptie het onderzoek. Ook hiervoor geldt om voor jezelf duidelijk te zijn in wat je noteert. Wanneer je twijfelt aan of iets relevant is, schrijf het dan in ieder geval op. Je kunt later bekijken of het wel van toepassing is. In die tekst hieronder vindt je alle scriptie tips welke betrekking hebben voor het onderzoek van je scriptie.
- Misschien wel de belangrijkste tip is: archiveer altijd al je informatie en bronnen en stel dit niet uit. Het gebeurd zo vaak dat informatie niet meer terug te vinden is waardoor de echtheid en waarheid van die informatie niet meer gegarandeerd kan worden. STEL DIT DUS NIET UIT!
- Maak duidelijke aantekening over hoe je aan informatie bent gekomen. Krijg je bijv. doormiddel van een gesprek met een professional informatie, noteer dan de datum en tijd van het gesprek zodat dit altijd te achterhalen is.
- Houdt je aan je werkplan en onderzoek pad. Wanneer je hier van af gaat wijken creëer je een hoop irrelevante informatie die een hoop onrust in het proces gaat veroorzaken.
- Houdt rekening met de klok! In je onderzoek gaat al heel snel te veel tijd zitten. Hierdoor heb je tijdens het schrijven van je scriptie te weinig tijd over waardoor je ver achter op schema kunt raken.
- Wanneer je meewerkt binnen een bedrijf, zorg dan dat je duidelijke afspraken maakt over wanneer je meewerkt en wanneer je tijd aan je scriptie gaat besteden.
- Als je gebruik maakt van enquêtes bereid dit dan goed voor! Alleen met een goede voorbereiding kun je professioneel overkomen.
Schrijven van de scriptie
Eindelijk! Na weken tijd te hebben geïnvesteerd in het voorbereiden en onderzoeken van je onderwerp kun je eindelijk beginnen met het schrijven van je scriptie. Voor het schrijven van je scriptie hebben we een aantal specifieke scriptie tips geformuleerd. Je vindt ze hieronder.
- Schrijf alleen productief! Hoe je productief kunt schrijven aan je scriptie is:
- Schrijf stukken achter elkaar door. Je bent dan veel geconcentreerder en kunt later waar nodig nog aanpassen.
- Wanneer je schrijft op vaste tijden. Bijv. van 9:00 tot 12:00 kun en zal je veel productiever werken.
- Stel het schrijven niet uit. Je moet namelijk toch beginnen en kunt daarom beter op tijd starten!
- Wanneer je al je onderwerpen waarover je schrijft in je werkplanning hebt opgenomen kun je veel productiever schrijven.
- Minimaliseer afleiding tijdens het schrijven.
- Laat je scriptie tussendoor beoordelen. Zo kom je er niet pas op het eind achter dat je verkeerde manieren van schrijven hebt gebruikt
- Wanneer je begint met je scriptie is het makkelijk om een soort indeling te maken. Hierbij begin je nooit met de inleiding van je scriptie. Het schrijven van een inleiding gaat veel makkelijker wanneer je dit op het einde pas doet.
- Houdt structuur aan in het werken aan je scriptie. Besteed er dus vaste tijden aan en wijk hier dan niet van af.
- Wanneer jouw scriptie in het Engels geschreven moet worden is het beter om de woorden Also en But niet te gebruiken. Dit haalt het niveau van je scriptie onderuit.
- Probeer vooral aan het begin niet te veel te letten op je eigen manier van schrijven. Wanneer je een bepaalde schrijfstijl bent aangegaan is het makkelijker om dit aan te houden dan wanneer je dit constant probeert te wijzigen in wetenschappelijke schrijfwijze.
- Wanneer je tijdens het schrijven van je scriptie even geen motivatie meer hebt is het bijv. handig om een doel te stellen dat je later verder gaat en in de tijd die je zou besteden aan je scriptie af te spreken met studiegenoten. Zo kun je ervaringen delen wat jou kan inspireren. Zet jezelf er wel toe om later verder te gaan met het schrijven.
- Wanneer je aan het begin van een hoofdstuk steekwoorden opschrijft, kun je je hierop focussen gedurende het schrijven. Zo wijk je minimaal af van het onderwerp.
- Wanneer je theorieën gebruikt in je scriptie moet je er rekening mee houden dat je deze theorieën niet zomaar moet overnemen. Geef een toelichting op de theorieën en een uitleg waarom je juist deze theorieën gebruikt.
- Als je alle hoofdstukken die je wou beschrijven hebt gehad begin je aan het schrijven van de inleiding van je scriptie. Je zult merken dat wanneer je dit op het einde doet je veel gerichter het onderwerp kunt ‘’inleiden’’.
- Wanneer je jouw conceptversie af hebt is het slim om te gaan herschrijven. Kijk goed of je jezelf in bepaalde onderdelen niet tegenspreekt. Laat dit ook door iemand controleren die verstand heeft van het onderwerp.
- Om je scriptie in een leesbare vorm te houden is het verstandig om aan het eind van een hoofdstuk een keer te benoemen waar het volgende hoofdstuk over gaat. Zo trigger je de lezer om door te lezen.
Exclusieve scriptie tip voor het afronden?
De afronding
Wanneer je de laatste fase van je scriptie ingaat is het goed om te zorgen dat je minimaal wordt afgeleid. Doordat het eind in zicht komt ben je sneller geneigd om toe te gaan geven aan allerlei afleidingen. Raffel je werk dus niet af. Uiteraard is je scriptie voorzien van pagina nummering en is de spellingscheck van tekstverwerker al gebruikt. In de hieropvolgende tekst vindt je alle scriptie tips voor de afronden van je scriptie.
- Zoals eerder ook al aangegeven is het verstandig om tijdens het schrijven van je scriptie al je bronnen te bundelen. Wanneer je dit goed en consequent gedaan hebt kun je in deze laatste fase op een makkelijke wijze je bronnen en literatuurlijst maken. Controleer voor de zekerheid of al je bronnen kloppen.
- Waarschijnlijk zijn voor het schrijven van jouw scriptie door de onderwijsinstelling ook richtlijnen aangegeven waaraan je je moet houden m.b.t. de bijlagen. Houdt je hier aan!
- Doordat je zelf weken bezig bent geweest met het schrijven van je scriptie en je je eigen schrijffouten niet meer ziet is het verstandig om je scriptie te laten controleren door iemand die daar goede kijk op heeft! Laat de inhoud controleren door iemand uit bijv. het vakgebied.
- Wanneer je afbeeldingen en grafieken gaat toepassen in je scriptie, zorg dan dat je dit alleen doet waar kan en waar dit relevant is. Je scriptie moet natuurlijk wel professioneel blijven.
- Zorg dat je het geheel zelf controleert op fouten en slordigheid. Zorg ook dat iemand anders hier nogmaals goed naar kijkt.
- Wanneer alles klaar is. Kun je je scriptie laten drukken.
Wanneer je al onze scriptie tips hebt toegepast in het schrijven van je scriptie sta je sowieso al een puntje voor. Je bent door alle scriptie tips namelijk geen onderwerpen vergeten. Ook heb je dankzij de scriptie tips geen taalfouten of andere slordigheden in het document staan. Wanneer jij zelf nog scriptie tips of andere aanvullingen op dit artikel hebt kun je vanzelfsprekend contact met ons opnemen.