A4 formaat

De afmeting van het A4 formaat =
210 x 297mm

Bekijk hier papierformaten in CM en MM >>

Het meest gebruikte formaat papier is het A4 formaat. Dit is ons standaard formaat voor printpapier en brieven. Door de gebruiksvriendelijke afmetingen is dit dan ook het meest gebruikte papier.

  A4 formaatBekijk hier de papier afmetingen >>

A4-formaat gewicht

Het A4 formaat is ook in diverse gewichten leverbaar.  Dikker papier is steviger en heeft meer gewicht. Dunner papier is vaak goedkoper, maar van mindere kwaliteit. Een hogere gewichtsklasse A4 papier geeft meer stevigheid, waardoor dit kwalitatief hoogwaardiger is. Tijdens het online bestellen van je drukwerk staat meestal een aanbevolen gewicht aangegeven. Wanneer je dit gewicht selecteert zit je vrijwel altijd goed, met een gemiddelde kwaliteitsklasse.

Bekijk hier de papierformaten >>

 

Wat zijn de papierformaten in cm en mm? >>

Voor het A4-formaat papier zijn de volgende gewichtsklassen het meest gangbaar:

80 grams5,0 g
90 grams (aanbevolen briefpapier)5,7 g
100 grams6,3 g

A4-formaat mogelijkheden

Doordat het A4-formaat het meest gangbare is om te printen, zijn er ook voor dit formaat oneindig veel doelen. Jaarlijks worden er miljoenen A4-formaat papieren door onze printers gejaagd. De meest voorkomende doelen van A4-formaat papier zijn:

  • Printpapier. A4-formaat papier is het reguliere formaat om op te printen.
  • Magazines. A4-formaat is ook het meest gangbare formaat voor magazines. Dit komt mede doordat dit formaat ook het meest gebruiksvriendelijk is.
  • Kalenders. Door de makkelijke afmeting wordt dit formaat papier ook gebruikt voor kalenders. Door het afdrukken van bedrijfsreclame op de kalender, wordt die een ideaal relatiegeschenk.
  • Menukaarten. In restaurants wordt het A4 formaat, met zijn gebruiksvriendelijke afmetingen, gebruikt voor de menukaarten.
  • Flyers. Vaak worden flyers op een iets kleiner formaat afgedrukt. Maar wanneer je wat meer informatie wilt kunnen weergeven, zoals bijvoorbeeld een plattegrond van een nieuwe winkel, dan is het ideaal om dit formaat als flyer te gebruiken.

A4-formaat pixels

Als je drukwerk gaat bestellen is het belangrijk dat je de resolutie van je poster of ander drukwerk goed in de gaten houdt. Het is natuurlijk uit den boze om een onscherpe poster of flyer te drukken. Twijfel je over de kwaliteit van je afbeelding? Neem dan contact op met jouw drukwerkexpert. Die kan je goed adviseren over de juiste kwaliteit.

A4 formaat pixels/PPIBreedte in pixelsHoogte in pixels
72 PPI595842
200 PPI16542339
300 PPI24803508
400 PPI33074677
600 PPI49617016
1200 PPI992114031

Voor een A4 formaat papier is niet een standaard aantal pixels te geven. Het aantal pixels is afhankelijk van de PPI/DPI Dit is het aantal pixels per inch. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper je jouw drukwerk kan laten afdrukken.

Toch een groter formaat nodig? bekijk hier het A3 formaat

Vorig artikelA3 formaat
Volgend artikelA5 formaat