A3 formaat

De afmeting van het A3 formaat =
297 x 420mm

Bekijk hier papierformaten in CM en MM >>

Het A3 formaat papier wordt vaak zakelijk gebruikt. Vaak om een afdelingsposter op af te drukken maar ook voor bijvoorbeeld A4-formaat boekjes. Als je het vel dubbel vouwt hou je het A4-formaat over. In restaurants kan je het A3-formaat nog tegenkomen als placemat.

  Bekijk hier de papier afmetingen >>

A3-formaat gewicht

Het A3-formaat is ook in diverse gewichten leverbaar. Dikker papier is steviger en heeft meer gewicht. Dunner papier is vaak goedkoper maar van mindere kwaliteit. Een hogere gewichtsklasse A3 papier geeft meer stevigheid aan het papier waardoor dit kwalitatief hoogwaardiger is. Tijdens het online bestellen van je drukwerk staat meestal een aanbevolen gewicht aangegeven. Wanneer je dit gewicht selecteert zit je vrijwel altijd goed, met een gemiddelde kwaliteitsklasse.

Bekijk hier de papierformaten >>

 

Wat zijn de papierformaten in cm en mm? >>

Voor het A3-formaat papier zijn de volgende gewichtsklassen het meest gangbaar:

90 grams (aanbevolen bij placemats)11,3 g
135 grams (aanbevolen bij posters)16,9 g
300 grams37,5 g

A3-formaat mogelijkheden

Doordat dit formaat een hele gangbare maat is in de drukwerkbranche en veel gebruikt wordt zijn er ook vele mogelijkheden voor dit formaat te omschrijven. Een greep uit de mogelijkheden zijn dan ook:

  • Displays. Op kantoren en bij recepties vind je dit formaat vaak als display om informatie weer te geven.
  • Posters. Ten opzichte van zijn grotere broers is deze variant A3-formaat ideaal om kleine posters te maken voor bijvoorbeeld op winkelruiten.
  • Placemats. In restaurants vind je dit A3-formaat vaak als placemat. Sommige restaurants maken dan gelijk van de gelegenheid gebruik om hun menukaart te laten afdrukken op de placemat. Kortom met het A3-formaat zijn genoeg mogelijkheden.
  • Boekwerk. In het Quarto formaat boekwerk wordt het A3 formaat papier gebruikt om 8 pagina’s op weer te geven.
  • Folders. Wanneer je het formaat op gewenste wijze dubbelvouwt is het A3 formaat ideaal voor het maken van folders.

A3-formaat pixels

Als je drukwerk gaat bestellen is het belangrijk dat je de resolutie van je poster of ander drukwerk goed in de gaten houdt. Het is natuurlijk uit den boze om een onscherpe poster of flyer te drukken. Twijfel je over de kwaliteit van je afbeelding? Neem dan contact op met jouw drukwerkexpert. Die kan je goed adviseren over de juiste kwaliteit.

A3 formaat pixels/PPIBreedte in pixelsHoogte in pixels
72 PPI8421191
150 PPI17542480
300 PPI35084960
600 PPI70169933
720 PPI841911906
1200 PPI1403219842

Met programma’s als Photoshop is het eenvoudig om resoluties aan te passen. Wanneer je je creatie opslaat kan je vaak het aantal DPI kiezen. Afhankelijk natuurlijk van jouw wensen, kun je de resolutie bepalen.

Wanneer je zelf op A3 formaat gaat printen, let dan goed op of je document in de juiste maat is opgemaakt. Het standaard formaat waarin bijv. een Word document is opgemaakt is een staande A4-formaat. Je kan dit bij de pagina-instellingen aanpassen naar bijv. liggend formaat of A3 formaat.

Toch een groter formaat nodig? bekijk hier het A2 formaat

Vorig artikelA2 formaat
Volgend artikelA4 formaat